JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inköpsportaler ökar skillnaderna
Ibland går utvecklingen fortare än man tänkt sig. I artikeln om e-handel och supply-chain management står att ingen idag tror att Ericsson och Nokia ska gå ihop om komponentinköp, på det sätt som Ford, GM och Daimler-Chrysler gjort i bilindustrin.
Och så visar det sig att planerna redan finns. Med IBM som draglok håller Ericsson, Nokia, Motorola och en handfull andra elektronik- och telekomjättar på att etablera den gemensamma inköpsportalen e2open, se sid 4. Via e2open ska medlemmarna köpa halvledare, komponenter och tjänster i hittills oanade volymer. Värdet av medlemmarnas inköp uppgår till hisnande 1 800 miljarder kronor om året. Själva portalen beräknas kosta 1,9 miljarder kronor att bygga upp.
 
Det är onekligen enorma summor. Men så finns också stora besparingar att göra genom att minska kapitalbindningen och öka informationsflödet från kund till underleverantör.
 
Om portalen blir verklighet, och om Ericsson och Nokia utnyttjar den fullt ut, så kommer den förmodligen att förändra hela komponenthandeln i Sverige. Distributörer som vill sälja till Ericsson och Nokia kommer att tvingas anpassa sig. Det innebär rimligen att teknikstöd och logistik blir allt viktigare samtidigt som den rena försäljningen inte längre får samma framtoning.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)