JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth i sin linda

Blåtandslösningarna börjar ta form hos leverantörerna. De första provexemplaren prövas nu av kunderna. Volymproduktionen dröjer dock till in på nästa år, trots att intresset växer lavinartat.
Hela listan, 36 kB
Elektroniktidningen presenterar den första marknadsnyckeln över Bluetooth-komponenter. Boomen inom trådlösa tillämpningar och det växande intresset för Bluetooth innebär att vi väljer att frångå principen att produkten måste gå att köpa idag för att få delta i marknadsnyckeln.

I stället har vi försökt rekognosera vad som finns tillgängligt i nuläget och vad som förväntas komma inom det närmsta året.

De olika lösningarna skiljer sig åt, vilket komplicerar direkta jämförelser. Vissa företag erbjuder en helhetslösning i form av en modul eller enchipslösning som innehåller nödvändiga hårdvarudelar som radiodel, basbandsstyrkrets, processorhårdvara och minne.

Andra erbjuder separata delar som exempelvis radiodelen eller basbandsstyrkretsen och rekommendationer om hur dessa kan användas. Trenden pekar dock mot att företagen kommer att utveckla integrerade moduler eller enchipslösningar.

Vill ej avslöja detaljer

För tydlighets skull har företagen fått specificera vad som ingår i deras lösning och vad som behöver kompletteras för att få en användbar produkt.

Man bör dock komma ihåg att detta är en översikt, alla detaljer om systemen finns inte presenterade. Till helhetslösningen och basbandsstyrkretsen tillkommer förutom uppgifterna i tabellen oftast protokollstack upp till Host Controller Interface, HCI-lagret.

De flesta företag har idag färdiga provexemplar, som prövas i kundernas prototyper. Volymproduktionen kommer att dra igång inom det närmaste året, men till dess får kunderna vänta. Komponentbristen är således fortfarande ett faktum.

Då många Bluetoothkomponenter fortfarande befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadium finns en viss återhållsamhet i branschen när det gäller att släppa ifrån sig uppgifter.

Ett tappert försök att få företagen att uppge prisuppskattningar av större och mindre partier av deras Bluetoothlösningar i nuläget eller närmaste året gav, som kan ses nedan, ett mycket magert resultat. Svaret på när kostnaden för Bluetooh kommer att nå den förutspådda femdollarsnivån låter alltså vänta på sig.

än så länge är antalet aktörer som kan leverera Bluetoothlösningar inom en snar framtid begränsat, endast nio företag har valt att vara med. En del företag, som exempelvis Motorola och Infineon (före detta Siemens Semiconductor) har valt att helt avstå från att redovisa sina kommande Bluetoothlösningar vid det här tillfället, då deras produkter fortfarande håller på att utvecklas. Då det händer mycket på marknaden kommer antalet deltagare och produkter i nästa marknadsnyckel förmodligen att vara betydligt större.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)