JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Luftskepp ska ge bredband i Norrland

Luftskeppens tid är inte förbi. I Arvidsjaur och Arjeplogs kommuner ska man med hjälp av luftskepp kunna koppla upp sig mot trådlöst bredband och på så sätt komma till bukt med motviljan att investera i bredband i glesbygden.
Bakom idén ligger Rymdtekniknätverket, RTN, som består av ett 40-tal företag i Norrbotten och Västerbotten samt forskare vid Umeå och Luleå universitet. En utredning startar om saken startar nu i september.

Tanken är att en 40 meter lång zeppelinare skickas upp till cirka tre kilometers höjd. Den ska vara förankrad med kolfiberkabel. Till luftskeppet kopplas en optolänk som ska klara minimikravet för bredband, 2 Mbit/s.

- På den höjden täcker man i ett 260 kilometer stort område och det här är därför ett tänkbart alternativ för glesbygden, säger Börje Bratt, projektledare vid RTN.

- Det här är ett billigt sätt att ge glesbygden tillgång till bredband. För att täcka in hela landets glesbygd krävs ett 30-tal sådana här ballonger. Det skulle kosta en miljard kronor, säger Börje Bratt.


anv_13 anv_13

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)