JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlöst bredband med hemlig teknik

Karl-Axel Åhl, grundare av lundaföretaget Timespace Radio, har startat ett nytt projekt: Fiberless Society. Det nya företaget ska tillverka nätverksutrustning för IP-baserad radio- och laseröverföring med hög kapacitet.
En del av utrustningen ska tillverkas från patentsökt teknik som företaget utvecklar själv, och en del ska köpas in från underleverantörer.

- Vi går inte ut och deklarerar exakt vad vi gör, men det handlar om ett bredbandigt, IP-baserat trådlöst nät, säger Karl-Axel åhl.

Den patentsökta tekniken finns i nätverksmodellen, ett multipunktsystem där alla noder kan kommunicera med varandra. Det ska vara lätt att bygga ut. Varje ny nod förstärker kapaciteten. Fiberless Society kallar det för F-Sens, Fiberless self expansion network system.

I första steget ska systemen ha en kapacitet på 100 - 150 Mbit/s, men Karl-Axel åhl hävdar att den teoretiska kapaciteten är över 1 Gbit/s. Den exakta tekniken är alltså hemlig tills vidare, men Karl-Axel åhl förklarar den höga kapaciteten med "förbättrad modemteknik och nätverkstänkande".

Ytligt sett finns likheter med de system som utvecklats av Timespace Radio. Finessen med den var dock att det var lätt att styra utnyttjandet av frekvensbandet genom att de både använde tidsmultiplexering (TDMA) och segmentering av antennens täckningsområde (SDMA). Systemen från Fiberless Society ska inte använda tidsmultiplexering och prioriterar överföringskapacitet.

Karl-Axel åhl tror att det kan finnas färdiga produkter om två år. Målet är att de ska kunna användas som ersättning för fiberoptiska anslutningar i vissa fall.

- Det är fullt möjligt att bygga framtida bredbandsnät trådlöst. Det är billigare och mer flexibelt än fiber, i alla fall för den fina strukturen. Det kan också vara intressant för att bygga infrastrukturen för basstationerna i tredje och fjärde generationens mobilnät, menar Karl-Axel åhl.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Copyright Elektroniktidningen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)