JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stöldskydd på komponentnivå

Svenska företaget Impsys ska leverera system för stöldskydd och säker kommunikation till Atmels utveckling av smarta kort.
- Atmel är väldigt intresserade av vår teknik, säger Christer Johansson på Impsys.

Atmel ska dessutom tillverka Impsys eget chips, kallat ISAC. Det har två funktioner: System IMP, ett elektroniskt stöldskydd för de komponenter som ISAC sitter på och en metod att ta fram 128-bitars kodnycklar synkront på fysiskt skilda platser.

Nyckelgenereringen sker synkront i en ISAC-krets hos sändaren och en annan hos mottagaren. Det krävs att man utbyter en så kallad "seed", ett tal som båda kretsarnas nyckelalgoritmer kan utgå ifrån. Detta gör att inga nycklar behöver skickas mellan sändare och mottagare.

Detta är också grunden för Impsys stöldskyddsfunktion. Komponenten, till exempel en hårddisk, som stöldskyddats med en ISAC-krets kontrollerar periodiskt sitt genererade lösenord med en nyckelserver. Om den inte får rätt svar slutar den fungera. Så går det om hårddisken stjäls - eller om man för den delen flyttar den till en dator som inte når nyckelservern.

Programvaran som sköter kommunikationen heter Implant. Den söker av datorn den installeras på efter komponenter med ISAC-kretsar, sköter nyckeladministrationen för dessa. Impsys har ursprungligen utvecklat Implant för Windows NT, men versioner för Windows 2000 och många andra operativsystem är på gång.

Nyckelgenereringschipset ska finnas inbyggd i datorkomponenter och smarta kort, men genereringen ska också kunna ske i programvaruform. Sådana system testas just nu hos några tidiga kunder till Impsys.

Enligt Christer Johansson ska de första ISAC-kretsarna vara klara om 25 veckor.

Niklas Dahlin


Niklas Dahlin

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)