JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linux ger säkrare och billigare flygtrafik

Luftfartsverket förnyar sitt meddelandesystem för flygtrafiken. Linux och routrar gör det möjligt att kommunicera med IP-nät istället för fasta telefonlinjer. Fördelen är ökad säkerhet och stora besparingar.
Luftfartsverket har anpassat meddelandesystemet AFTN till sitt interna IP-nät. AFTN används för överföring av information som färdplaner och nödsignaler till landets flygplatser. Hittills har kommunikationen mellan Luftfartsverket och flygplatserna skett med hjälp av stela, fasta förbindelser med seriell kommunikation. För att IP-nätet ska kunna arbeta med de servrar och skrivare som används, installerar Luftfartsverket meddelanderoutrar vid flygplatserna. Routern konverterar IP-blocken till det kommunikationsformat som finns på flygplatsen.

- Största fördelen med IP-nätet är att det ger betydligt större säkerhet än det gamla systemet. Där kunde meddelanden ibland försvinna, vilket var ett stort problem, säger Magnus Lingström, systemingenjör vid Flygtrafiktjänsten på Luftfartsverket.

Protokollstacken för TCP/IP ger bättre överblick över meddelandena och färre krascher av systemet.
- Varje flygplats kan dessutom fortsätta att använda sig av de filsystem och servrar som passar dem bäst.

Kostnaderna för hela projektet är ungefär en halv miljon kronor, vilket Magnus Lingström anser vara modest summa med tanke på de besparingar som kan göras framöver.
- Med det nya IP-nätet slipper vi det hundratalet fasta telefonlinjer som vi använt oss av hittills. Det innebär att vi kan göra besparingar i miljonklassen.

Systemlösningen har gjorts av Linköpingsföretaget Cendio Systems och applikationsprogramvaran har utvecklats av Centercom i Norrköping.
- Vi har anpassat Linux så att informationsöverföringen även kan ske med ISDN och inte bara över det interna IP-nätet, säger Janne Magnusson, projektledare på Cendio.
I framtiden tror han att överföringarna förmodligen kommer att ske krypterat över Internet.

Skälet till att man valde Linux är även ekonomiskt. Då det behövs en router vid varje flygplats i landet, blir det gratis distribuerade Linux en billig lösning. IP-anpassningen och installationen av routrarna är redan i full gång och kommer vara klart inom de närmsta månaderna.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)