JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lucent spänner optomusklerna

En avstämbar laser, en optisk mottagare på 40 Gbit/s samt sex kretsar för 10 Gbit/s är några intressanta optoprodukter som Lucent Technologies nyligen visade upp.
Amerikanska Lucent spände musklerna ordentligt på European Conference on Optical Communication som nyligen gick av stapeln i München.

Företaget visade upp industrins första avstämbara lasermodul med 20 kanaler. Modulen, CW20P, innehåller en Braggreflektorlaser, en förstärkare, en fotodetektor samt en spektralstabilisator som låser lasern till en av de 50 GHz breda kanalerna. Därmed får den en spektralstabilitet som är bättre än 20 pikometer.

- Genom att den är avstämbar behöver man bara en och inte 20 reservlasrar i ett nät, säger Ken Brizel, marknadschef på Lucent.

Modulen är tänkt att användas i dagens våglängdsmultiplexerade nät (DWDM) och är konstruerad för att användas med externa 10 och 40 Gbit/s-modulatorer.

- Men så småningom räknar vi med att kunna integrera modulatorn i modulen.

Den matas med 5 eller 3,3 V och har uteffekten 20 mW.

Ytterligare en intressant produkt är en optiskmottagare på 40 Gbit/s, kallad R768. Det är företagets andra produkt för 40 Gbit/s-området, den första var en litiumniobmodulator som släpptes i fjol.

Mottagaren består av en PIN-detektor som konverterar ljuset till stöm, varvid signalen förstärks innan den skickas vidare. Den är konstruerad för att användas i snabba telekomnät, såsom SDH och Sonet, matas med 6 V och är förpackad i en kompakt kapsel med 16 ben.

- Dessutom har vi introducerat industrins första kompletta paket med halvledarkretsar för 10 Gbit/s SDH- och Sonet-nät, säger Ken Brizel.

Totalt är det sex kretsar han talar om. Två av dem - en krets för klocksyntetiserare och multiplexer, (TTRN0110G) och en för klockåtervinning och avmultiplexering (TRCV0110G) - är tillverkade i en kiselgermaniumprocess.

TTRN0110G multiplexerar 16 parallella dataströmmar om 622,08 Mbit/s och alstarar således en 10 Gbit/s dataström och klocka på utgången. TRCV0110G återställer i sin tur data och klocka med 1-till-16-avmultiplexering.

I kretspaketet ingår också en laserdrivare, TLAD0110G, och en drivkrets för modulatorer, TMOD011G, där båda används för att driva spännings och ström i 10 Gbit/s-system. Medan slutligen TLMA0110G och TTIA0110G är två specialförstärkare. Den förstnämnda är en begränsningsförstärkare som ger 33 dBs förstärkning, 8 GHz-bandbredd samt har en känslighet på 8 mV. Den andra är en så kallad transimpedansförstärkare som inkluderare ett filter som ger ett mycket brett dynamiskt område.

Prover av de sex kretsarna finns nu, medan CW20P och R768 ska dyka upp mot slutet av året. All volymproduktion väntas vara igång till våren.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)