JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson slutar distribuera komponenter

Ericsson Microelectronics säljer komponentdistributionen till brittiska Eurodis.
- Det är en väldigt bra överenskommelse för alla parter, säger Bo Andersson som är vd på Ericsson Microelectronics.

- Vi kan koncentrera oss på att utveckla nya produkter samtidigt som distributionsdelen passar bra ihop med Eurodis som inte har någon verksamhet i Norden.

Eurodis är trea i Europa på komponentdistribution och får betala cirka 400 miljoner kronor för Ericssons komponentdistribution. Verksamheten, som i mars döptes om till Ericsson Microelectronics Europe AB, omsatte 1,1 miljarder kronor i fjol och har 225 anställda.

I Sverige sålde man för 675 miljoner kronor i fjol vilket gjorde företaget till näst störst på Elektroniktidningens årliga rankinglista efter Arrow som sålde för ynka två miljoner mer.

- Vi kommer att ändra så lite som möjligt på verksamheten och ledningen förblir intakt. Ericsson Microelectronics Europe är ett starkt och välorganiserat bolag, säger Mike Carrol som är marknadschef på Eurodis.

Hur det blir med namnet är inte klart, Eurodis tar formellt inte över verksamheten förrän sista september.

- Vi ger våra dotterbolag stor frihet, säger han.

I överenskommelsen ingår också att Eurodis får rätt att distribuera Ericsson Microelectronics produkter i Europa. Avtalet ger dock ingen exklusivitet.

- Vi arbetar med flera olika distributörer, säger Bo Andersson.

Ericsson Microelectronics tillverkar bland annat digitala systemkretsar, linjekretsar, optokomponenter, DC/DC-moduler, rf-kretsar för bland annat Bluetooth, rf-moduler och krafttransistorer för rf-tillämpningar.

I Ericsson Microelectroncs Europes produktportfölj finns dessutom företag som Hitachi, International Rectifier, ITT Canon, Kemet, Linear Technologies och Toshiba.

I och med försäljningen av distributionsverksamheten blir Ericsson Microelectronics en renodlad halvledar och komponenttillverkare. I januari såldes den stora enheten för energisystem med 2 200 anställda och en omsättning på drygt 4 miljarder kronor till amerikanska Emerson Electric.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)