JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gratisverktyg hittar effektproblemen

Energiförbrukningen i systemkretskonstruktioner kan uppskattas snabbare med ett nytt konstruktionsverktyg som snart distribueras gratis via Penn State Universitys hemsida.
Verktyget, som utvecklats av forskare vid universitetets laboratorium för mikrosystemkonstruktion, kan inte bara bedöma systemkretsars totala energiförbrukning snabbare än andra tillgängliga tekniker, utan kan dessutom identifiera effektproblem i såväl maskin- som programvara i stora kretskonstruktioner.

- Det blir allt viktigare att på ett tidigt stadium i konstruktionsarbetet ha tillgång till verktyg för snabb uppskattning av energiförbrukningen på arkitekturnivå. När systemkretsarna väl är klara är det oftast för sent och för dyrt att ta itu med energiförbrukningsproblem, säger Vijaykrishnan Narayanan, en av verktygets utvecklare.

Simplepower, som verktyget kallas, skiljer sig från de flesta andra tekniker för effektuppskattning på arkitekturnivå. Konventionella tekniker tar fram modeller baserade på verkliga mätningar av enskilda existerande kretsar. Simplepower utnyttjar istället en generisk krets, baserad på simuleringsverktyget Simplescalar. Dessutom baseras det nya verktygets beräkningar på övergångar av insignaler istället för statistiska beräkningar av utsignaler. Den metoden ger en energimodell för varje funktionell enhet i kretsen uppställd i en tabell över energiförbrukningen vid varje insignalsövergång. Enligt utvecklarna ger Simplepower en beräkningsnoggrannhet på mellan 10 och 15 procent jämfört med uppskattningsteknik på kretsnivå. Men beräkningsresultaten tas fram betydligt snabbare än med andra tekniker, på en tiondels nanosekund istället för på nio minuter, hävdar forskarna. Verktygsprototypen kommer inom kort att göras allmänt tillgänglig via nätet.

www.cse.psu.edu/~mdl


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)