JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stor turbulens på Dataquests rankinglista

Förra året växte den globala halvledarmarknaden med 31,3 procent jämfört med året innan, rapporterar prognosföretaget Gartner Dataquest. Philips tog ett steg bakåt och halkade därmed ut från10-i-topp-listan.
När Dataquest släpper sina preliminära siffror för halvledarföretagens omsättning under 2000 visar det sig att analysföretagets tidigare prognoser på 37 procents tillväxt inte riktigt nåddes. Istället blev resultatet knappa sex procent lägre, främst på grund en avmattning mot slutet av året.

Tittar man på tillväxten i olika geografiska områden visar Asien/ Pacific på starkast siffror, med 34,9 procents tillväxt. även Japans tillväxt på 33,3 procents låg över medelvärdet, medan däremot den amerikanska och europeiska regionen enbart nådde upp till 28,9 respektive 28,6 procent.

Bara fyra oförändrade

Studerar man istället hur de 20 största halvledartillverkarna i världen klarat sig genom förra året kan man konstaterat att turbulensen varit extremt hög. Av 20 företag är det bara fyra som behåller sin placering, enligt Dataquests prognos. Det är Intel - som är och förblir störst - samt Samsung, Texas Instruments och Motorola, som behåller sin fjärde, femte respektive sjätteplacering.

Den eviga tvåan, NEC, har däremot petats ner till en tredje plats av Toshiba, som gjort ett enastående bra fjolår med en tillväxt på 47,2 procent. Toshiba framgång sägs främst beror på att minnesmarknaden äntligen bär frukt. För övrigt är det enbart ST Microelectronics och Hyundai som lyckats ta sig uppåt på tio-i-topp-listan. Båda klättrade två placeringar, till sjunde respektive nionde plats.

Sämre har det gått för Philips, som halkat strax utanför topplistan. Man bör dock notera att det är preliminära siffror som prognosen bygger på. Förändringar kan ske speciellt med tanke på att det är ganska tajt mellan företagen som ligger på nionde till tolfte plats.

Svårt förklara förändringar

Forstätter man neråt i rankingen och skärskådar de tio största företagen som hamnar under topplistestrecket kan man konstatera att Fujitsu, Agere Systems (fd Lucent Microelectronics), IBM, Matsushita och Sharp gått bakåt, medan däremot Mitsubishi, Micron, AMD och Sony förbättrat sina placeringar.

Vid ett försök att analysera vad som gjort olika företag till framgångsrika under förra året kan man konstatera att det inte finns några enkla svar.

Visserligen har DRAM-fokuserade företag växt snabbare än genomsnittet. Speciellt imponerande är Microns tillväxt på 75,7 procent. å andra sidan har de företag vars portfölj både innehåller DRAM och andra produkter mycket stor spridning, från NECs 20,3 procent till Mitsubishis 41,0 procent.

Det går inte heller att avläsa någon klar succétrend genom att bena upp olika tillämpningar. Ett exempel på detta är TI, Agere och ST som alla är starka inom kommunikationsområdet. Både TI och Agera har haft en förhållandevis moderat tillväxt på 27,8 respektive 29,7 procent, medan ST kan stoltsera med 56,5 procents tillväxt.

Intressant att konstatera är dock att den stora vinnaren inom halvledarbranschen är uppdragstillverkaren TSMC. Företaget redovisar en tillväxt på hela 127,5 procent för förra året. Det motsvarar en omsättning på runt 5,2 miljarder dollar och skulle ge en 15:e plats på rankinglistan om företaget fått vara med i jämförelsen.



Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)