JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Styrbar antenn halverar strålningen

Tyska forskare har utvecklat en mobiltelefonantennen som drastiskt minskar uppvärmningen av huvudet.
Antennen är uppdelad i ett antal längsgående, från varandra isolerade remsor. Var och en kan aktiveras mer eller mindre. Med en matematisk modell ser man till att antennen strålar maximalt utåt, bort från huvudet.

Poängen är att lugna en delvis skeptisk allmänhet. Huruvida den energi dagens mobiltelefoner avger till kroppen på något sätt är hälsovådlig är fortfarande omstritt.

Hälften av den energi som avges av dagens mobiltelefoner absorberas av kroppen. Tre fjärdedelar därav stannar i huvudet. Med den asymmetriskt sändande antennen minskar de mängderna drastiskt.

- Några exakta siffror har jag inte. Men jag lovar att det handlar om långt under hälften, säger professor Johannes Jahn vid matematiska institutionen vid Erlangen-Nürnbergs universitet till Elektroniktidningen.

Det öppnar i sin tur möjligheter.

- Antingen kan man nöja sig med denna avskärmningseffekt. Eller också kan man tänka sig att den idag improduktivt avgivna energin används till bättre kontakt med GSM-masten, tacksamt i situationer och regioner med svag mottagning, säger professor Jahn.

Han pekar på att antennen fungerar på olika frekvensband och alltså är användbar för apparater som arbetar med olika system. Man kan koppla ur den asymmetriska karakteristiken, vilket ibland kan vara en fördel.

Hur reagerar industrin? Positivt, så till vida att Siemens köpt patentet, för en okänd summa. Men någon serietillverkning är inte aktuell, än.

Det är en prisfråga. En vanlig antenn kostar i tillverkningsledet två kronor. Den tyska, med innehåll i form av elektroniska kretsar, har med nödvändighet ett annat pris.

Men med UMTS-tekniken förväntas apparatpriserna bli betydligt högre. Det ger nya möjligheter för sofistikerad teknik.

Lars-Gunnar Larsson


Redaktionen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)