JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Magnetinduktion utmanar Bluetooth

På riktigt korta avstånd är magnetisk induktion ett billigare och bättre sätt än radio att överföra ljud och data. Det hävdar företaget Aura.
Med magnetisk induktion kan man minska strömförbrukningen, få ner storleken på kretsarna och minimera priset för kommunikation på korta avstånd, jämfört med Bluetooth och andra radiobaserade lösningar. Det hävdar amerikanska Aura Communications, som tagit fram ett antal asicar för detta ändamål.


Magnetisk induktion är inget nytt - metoden används exempelvis i transpondrar för identifieringsändamål. Aura har vidareutvecklat tekniken och har ett antal patent på kommunikationen och modulationsmetoden.

Företaget har utvecklat två chipset för ändamålet, en enklare analog variant främst avsedd för hörlurar och en digital version med mer bandbredd, som även kan användas för periferiutrustning till datorer och dataspel.

Den förstnämnda, Voicelink, finns för volymleveranser medan den andra, Libertylink, förväntas nå marknaden till sommaren. Ett tredje chipset kallat Freedomlink, med bandbredd nog för att överföra MP3-filer, är planerad till nästa år.

Voicelink, den enklaste varianten, har två kanaler för full duplex, med en bandbredd på 10 kHz per kanal. Det innebär att 3,3 kbit/s kan överföras i varje kanal, vilket är tillräckligt för analog röstkommunikation. Kommunikationen fungerar på avstånd upp till 1,2 m, och kretsarna drar 12 mA vid kommunikation på 1 m avstånd. I viloläge minskar strömförbrukningen till 1 mA.

Med den digitala kommunikationen i Libertylink ökas bandbredden till 200 kbit/s. Här används tidsmultiplexering över tre kanaler. Avståndet kan öka till 1,5 m, och strömförbrukningen går ner till 5 mA i aktivt läge och 60 µA i viloläge. Denna kommunikation kan också göras mer avlyssningssäker, tack vare ett 16-bitars krypteringsprotokoll.

Samtliga kretsar är gjorda i CMOS och ryms i 48-bens QFP-kapslar. Aura har svenskt kontor i Nacka utanför Stockholm.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)