JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft släpper källkoden till Windows CE

Operativsystemet Windows CE ska ta sig in på bred front på marknaden för inbyggda system. Det ska Microsoft se till genom att för första gången låta processortillverkare få se källkoden till operativsystemet.
Ett stort antal ledande processortillverkare kommer att få tillgång till källkoden till nästa version av Microsofts operativsystemet för inbyggda system, version 4.0 som går under kodnamnet Talisker. Därmed kan processortillverkarna optimera sina produkter till Windows CE, medan Microsoft å sin sida optimerar operativsystemet för de olika processorerna.

Arbetet med test och verifiering av att processorerna fungerar tillsammans med Windows CE delegerar Microsoft nu till tillverkarna. Tidigare stod Microsofts labb för det arbetet, vilket var både tids- och kostnadskrävande för företaget. Nu ligger både kostnaden för tid och utveckling hos producenterna, och de står för hela ansvaret om de släpper en produkt som inte fungerar ihop med Windows CE.

- Vi måste involvera tillverkarna i hela processen, det är enda sättet att få med så många företag. Annars skulle vårt labb aldrig hinna med, säger Göran Rälg, inbyggnadsexpert på svenska Microsoft.

- Tillverkarna kommer inte att få tillgång till den kompletta källkoden, bara de delar de behöver titta på. De kommer inte heller att kunna modifiera källkoden.

Källkoden kommer att distribueras inom ramarna för Wessa, vilket står för Windows Embedded Strategic Silicon Alliance. Det är en sammanslutning för intresserade processortillverkare.

Bland medlemmarna återfinns företag som Arm, Agere Systems, Alchemy, Cirrus, Hitachi, Hyundai, Intel, Mips, National Semiconductor, NEC, Philips, Samsung, ST Microelectronics, Texas Instruments och Toshiba.


Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)