JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Åtta ADSL-kanaler i samma krets

Bättre räckvidd till lägre pris och på mindre yta. Det lovar LSI Logic med sin nya serie komponenter för ADSL-modem och modempooler kallad Speedreach.
Genom att packa utrustning för att sända och ta emot åtta analoga ADSL-kanaler i en krets, kallad AC8200, säger sig företaget ha utrustning som bara tar upp en fjärdedel av utrymmet som konkurrenterna kräver i racken hos teleoperatören.

I serien ingår också två analoga gränssnitt för ADSL-modemen på användarsidan. Kretsarna kallas AR8201 och AR8101. AR8201 har både integrerad drivkrets för kopparledningen som matas med 5 V och en digitalt styrd kristalloscillator. AR8101 har färre ben och saknar den inbyggda oscillatorn. Den låga spänningen gör det möjligt att konstruera modem som drivs direkt via datorns USB-port. Båda kretsarna är tillverkade helt i CMOS-teknik och inte som annars är vanligt i BiCMOS.

De analoga gränssnitten genererar enligt tillverkaren en signal som är så fri från brus att det går att sända data med en hastighet av 1,5 Mbit/s via ADSL upp till 4-5 kilometer från Internetoperatörens modempool. Det skulle göra det möjligt att nå 90 procent av Europas befolkning med rörliga bilder i Mpeg4-kvalitet utifrån placeringen av dagens telefonväxlar.

Företaget anger brusnivån till -160 dBm/Hz med 14 korrekta bitar. Tidigare generationer ADSL-modem har brusnivåer på -145 dBm/Hz med 11 korrekta bitar.

Den lägre brusnivån gör det möjligt för mottagaren att ta emot signalen på längre avstånd. Enligt företaget kan deras modem fås att fungera på avstånd strax över åtta kilometer vilket är en 30 procentig ökning jämfört med tidigare ADSL-modem.

även LSI Logics konkurrent Texas Instruments satsar på ett analogt gränssnitt som ska minska ytan som krävs per kanal i operatörens modempool. Deras lösning bygger på företagets 14-bitars kodare och avkodare kallad TLV320AD15 som likt LSI Logics klarar åtta kanaler och en separat drivkrets, kallad THS7102/3. Drivkretsen finns i två varianter, en för ADSL tillsammans med vanlig telefon och en för ADSL via ISDN.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)