JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Över 100 telefonbolag har AXE

Fler än hundra telefonbolag i världen har Ericssons trelefonväxel AXE i drift men än så länge är det bara en mindre del av dem som valt att avveckla AXE och går över till Engine.
- Vi har ju AXE i vår infrastruktur så vi tittar självklart på Engine. Det är en bra teknik. Men vi har inte fattat några beslut ännu. Engine är definitivt ett alternativ men det är inte billigt, säger Jonas Edgren, teknisk direktör på Telenordia.

Bland fördelarna finns att Engine klarar fler trafikslag, förutom telefoni även GPRS- och 3G-trafik.

- Engine är ett bra system men som alla komplicerade tekniska system så har det sina för- och nackdelar. Det är definitivt ett alternativ om man redan har en infrastruktur som bygger på AXE. Och det är det ju många som har. Men det finns andra alternativ, säger Edgren.

- Det största frågetecknet gäller att man valt ATM istället för IP. Där är frågan vad som kommer att slå igenom på sikt.

- Men Ericsson har ju tagit fram Engine för att kunna migrera AXE in i framtiden, för att de som har AXE ska slippa byta ut hela infrastrukturen. Det är en konserverande teknik kan man säga men det är ju logiskt med tanke på hur många AXE-system det finns i världen.


Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)