JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elfas nye vd tror på dubblad Internetförsäljning

Den 1 mars tar Bo Lindqvist över vd-stolen på Elfa. Ökad närvaro i länderna kring Östersjön och ökad andel Internetförsäljning är några av hans ambitioner.
Komponentdistributören Elfa har för första gången rekryterat en vd utanför företaget. Den nye vd:n Bo Lindqvist, som tillträder den 1 mars, känner dock bolaget tämligen väl. Han kommer närmast från Securitas Larm, som är en stor kund hos Elfa. Tidigare har han också arbetat på Bacho Verktyg, vars elektroniktänger av märket Lindströms distribuerats av Elfa..

- Elfa har ett oerhört starkt varumärke. Det vill jag bygga vidare på, och det är viktigt för den framtida expansionen kring östersjön som redan påbörjats, säger han.

Både han och hans företrädare Per Lindberg säger att tidpunkten för vd-bytet är rätt. Elfa hade under 1998 ganska stora bekymmer, då flytten till de nuvarande lokalerna i Veddesta och samtidigt införde ett nytt datorsystem medförde en hel del problem. Under 1998 gick man också med 25 miljoner i förlust.

Nu ser företaget dock ut att ha kommit ur svackan. 1999 var vinsten kring 25 miljoner, och under 2000 låg man på en lönsamhet kring 7 procent av omsättningen, vilket är bra i den marginalpressade distributionsbranschen.

Satsningen på Internetförsäljning har hela tiden gått framåt. Förra året ökade Internetandelen av den totala försäljningen med en procent per kvartal, så att den nu står för 20 procent.

- Det är imponerande. Det visar att företaget har bra struktur för logistik och distribution, säger Bo Lindqvist.

- Utvecklingen kommer säkerligen att fortsätta. En rimlig målsättning är att Internetandelen ska dubbleras på tre till fem år, säger han.

En konsekvens av Internetsatsningen är att Elfas katalog minskar upplaga. Sedan Internetkatalogen drogs igång har den svenska upplagan minskat med ungefär 15 000 exemplar, till 80 000. Därtill kommer 40 000 exemplar för de internationella marknaderna.

Avgående vd Per Lindberg kommer att finnas kvar i företaget fram till sommaren 2002, då han vid 57 års ålder går i pension, enligt en tidigare överenskommelse med styrelsen och ägarna.

- I första hand ska jag försöka hjälpa Bo så mycket som möjligt. Jag vill till exempel gärna vara med på mässor och liknande. Men jag kommer också att fortsätta med en del andra engagemang, bland annat ordförandeskapet i IM-föreningen, säger han.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)