JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Byggblock för enklare krafthantering

Genom att bygga ihop halvledare och passivt i färdiga byggblock ska det bli lättare att konstruera effektkrävande likspänningsomvandlare.
International Rectifier lanserar ett nytt sätt att konstruera likspänningsomvandlare på kretskortsnivå för dator- och kommunikationsutrustning. Arkitekturen Ipowir integrerar alla konstruktionskritiska effekthalvledare och passiva komponenter till ett funktionsblock, vilket förkortar utvecklingstiden och minskar storleken på omvandlaren.

Ipowir påstås öka verkningsgraden i likspänningsomvandlare med upp till 6 procent och minska förlusterna med upp till 25 procent. Samtidigt kan storleken på omvandlaren minskas med hela 58 procent, jämfört med lösningar baserade på diskreta komponenter.

Den första kretsen i Ipowir-serien heter IP2001. Den är en flerfasig likspänningseffektomvandlare för höga strömmar förpackade i en BGA-kapsel. En komplett omvandlare kan konstrueras med IP2001, en extern krets för pulsbreddsmodulering samt passiva komponenter på in- och utgångarna.

Hög ström med flera i serie

Varje IP2001 kan hantera upp till 15 A vid frekvensen 1 MHz. Genom att kaskadkoppla flera kretsar kan man komma upp i strömmar över 100 A.

Kretsen är tänkt att användas för spänningsmatning av processorer i datorer och servrar samt för matning av processorer och asicar i exempelvis telekomväxlar och routrar.

Prover kommer i juni, medan volymproduktionen beräknas starta mot slutet av året.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)