JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson tar teletäten

Med en omsättning på motsvarande 31,3 miljarder dollar (274 miljarder kronor) förra året är Ericsson nu världens största tillverkare av teleutrustning. Men både Nortel och Nokia kryper närmare.
Förra året gjorde teleoperatörerna stora investeringar i utrustning för tredje generationens mobiltelefoni, vilket gynnade Ericsson rejält. Omsättningen växte med 21,5 procent från året innan, när den räknas i dollar. Allt enligt analysfirman Gartner Dataquest.
 
Men konkurrenterna Nortel och Nokia växte ännu snabbare. Kanadensiska Nortel, som växte med 42 procent, har bland annat varit framgångsrikt med produkter för optisk dataöverföring - ett område som växer snabbt. Nokia ökade sin omsättning med hela 57 procent tack vare mobiltelefonerna, men Dataquest spår att den ökningstakten kommer att mattas av.
 
Bara Lucent krympte
 
Lucent, som var störst under 1999 halkade ner till en fjärdeplats i storleksligan sedan företaget sålt ut sin verksamhet inom företagsnät, Avaya. Men även med Avaya inräknat går Lucent tillbaka sedan året innan. Lucent är det enda företaget på åtta-i-topplistan som backar.
 
Cisco växte snabbast av alla, med 59 procent. Alcatel har levt gott på DSL-vågen, men kan nu surfa vidare på nya växelkärnor och optoprodukter, enligt Gartner Dataquest.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)