JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lineära Gävleforskare startar eget

Tre elektronikforskare i Gävle startar eget konsultföretag. Med kunskaper från olika discipliner under samma tak vill Edvard Nordlander och hans två kolleger hjälpa världens mobilsystemtillverkare att göra förstärkare så lineära som möjligt.
- Vi räknar med att växa, säger Edvard Nordlander, vd för det nya företaget Linear Microwave.

Inom fem år är tanken att företaget ska ha 20 anställda. Edvard Nordlander är halvledarfysiker och sedan tidigare erfaren forskare vid högskolan i Gävle. Nu drar han igång den egna verksamheten i Teknikparken i Gävle tillsammans med två forskarkolleger. Magnus Isaksson är inriktad på signalbehandling, och Olof Bengtsson är mikrovågstekniker och mätspecialist.

Om förstärkarna i ett mobiltelesystem är lineära kan operatörerna pressa in fler samtal eller databitar i samma nät. Och i Linear Microwave samarbetar alltså ingenjörer från olika discipliner för att åstadkomma just det. Tillsammans kan de intressera sig för både de fysiska egenskaperna hos kislet som förstärkarna byggs i, och de algoritmer som sedan bearbetar signalen i systemet.

- Som enstaka personer är vi inte unika, men vi tror att vi är rätt så unika som samlad liten grupp, säger Edvard Nordlander.

Hittills är det främst med Ericsson som Linear Microwaves ingenjörer har diskuterat samarbeten. Längst har man kommit i fråga om ett forskningsprojekt hos Ericsson Microelectronics, kring mångkanaliga effektförstärkare. Inom några år räknar Edvard Nordlander med att Linear Microwave har skaffat sig ett eget laboratorium för mikrovågsmätningar, vilket kostar fem miljoner kronor eller mer. På längre sikt ser företaget möjligheten att utveckla och sälja egna lineariseringsmodeller, antingen på komponentnivå eller på delsystemnivå.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)