JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flytande lim förbinder tätt sittande ledningar

Supertunna lager av ledande lim ska göra det möjligt för Swats att tillverka smarta kort med teckenfönster. Micro Joining har tagit fram ett lim i flytande form som klarar kraven.
Stockholmsföretaget Swats hoppas kunna volymtillverka smarta kort med teckenfönster av flytande kristaller i slutet av året. Att bygga in minimala teckenfönster i smarta kort ställer dock stora krav på precision och små geometrier i förbindningen mellan displayen och kortet. Dessutom måste korten vara flexibla och kunna böjas utan att hållfastheten tar stryk.

- När vi började titta på det här för några år sedan trodde vi knappt att det var möjligt att hitta en teknisk lösning som kunde hantera detta. Möjligheten att använda ledande lim är en viktig anledning till att vi ser ett genombrott i vår produktutveckling, säger Johan Asplund, grundare till Swats.

Tog saken i egna händer

Företaget Micro Joining distribuerar och utvecklar ledande lim. De har tagit fram ett lim som uppfyller kraven för att kunna användas i smarta kort.

- Vi hittade inget företag som kunde tillverka ett lim med de egenskaper som Swats krävde, så det slutade med att vi fick utveckla ett eget, säger Tomas Gawalewicz som jobbar med produktutveckling inom ledande lim på Micro Joining.

Limmängden som förbinder teckenfönstret med smartkortet får nämligen inte vara tjockare än 5-10 µm.

Med ledande lim i filmform är det svårt att göra lager som är tunnare än ungefär 25 µm.

Micro Joining utvecklade därför en flytande limpolymer med ledande guldpartiklar som kan strykas på i lager som inte är tjockare än 3-4 µm. Limmet initieras med UV-ljus. Efter UV-exponeringen har limmet en fastsättningstid på tio sekunder, därefter börjar det snabbt att härda. Det gör det möjligt att härda limmet innan komponenterna sätts ihop, vilket förenklar monteringsprocessen.

- Vi har jobbat med det här limmet under de senaste två åren, men när Swats kom i höstas och berättade om sina behov tog arbetet fart på riktigt, säger Tomas Gawalewicz.

För närvarande testar Micro Joining limmets egenskaper. Förhoppningen är att det kommer att kunna börja användas i produktion någon gång under hösten.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)