JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radio kan USA-godkännas i Sverige

Nu kan svenska företag få sina elektronikprodukter EMC- och radiogodkända för den amerikanska marknaden i Sverige.
Det är Sveriges Provnings- och forskningsinstitut, SP, som har fått rätt att certifiera produkter för den amerikanska marknaden, med avseende på elektromagnetiska störningar och radiosignaler.

Genom ett avtal mellan USA och EU blir det nu möjligt för företag att få sina produkter testade och godkända redan på hemmaplan när de ska exporteras över Atlanten. De amerikanska kraven har inte ändrats, men det nya är att även ett par europeiska provningsinstitut får rätt att certifiera produkterna.

- Finessen är att kunna göra det med någon på hemmaplan, som pratar samma språk och är vaken på samma tider. Mindre företag har svårt att bygga kontakter i USA, säger Jan Welinder på SP.

Ett av fyra länder

SP har blivit klassat som "Telecommunication Certificate Body" av FCC, den amerikanska motsvarigheten till Post- och telestyrelsen. Sådana finns bara i fyra länder.

Jan Welinder tycker sig se ett växande självförtroende bland svenska utvecklare när det gäller exportmöjligheterna för deras allt fler radioförsedda produkter.

- De här sakerna leder till att världsmarknaden blir mer lättillgänglig, säger han.

- Jag hör ju hos kunderna att de vill sälja utomlands. Har de lyckats bra i Sverige så säger de att 'nu vill vi exportera'.

Den typ av avtal som nu slutits kallas för mutual recognition agreement - ett avtal om ömsesidigt erkännande av testorgan hos varandra. även om USAs och Europas EMC- och radioregler syftar till samma sak, att produkter inte ska störa eller låta sig störas av varandra, så är reglerna formulerade olika, och testprocedurerna skiljer sig åt. Produkter som uppfyller USAs krav brukar också klara Europas, och tvärtom, men gör det inte automatiskt.

Många amerikanska företag har haft svårt att förstå sig på reglerna för den europeiska CE-märkningen. Reglerna blir kvar men nu kan de alltså låta sina produkter CE-märkas i USA.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)