JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LSI Logic och TSMC når 0,13 μm tillsammans

Den amerikanska kretstillverkaren LSI Logic och den taiwanesiska kontraktstillverkaren av halvledare TSMC slår sina huvuden ihop för att kunna erbjuda kunderna en 0,13-mikrometersprocess med åtta ledningslager.
Före årets slut ska TSMC börja volymtillverka kretsar i den 0,13 mikrometers CMOS-process som nu utvecklas tillsammans med LSI Logic. Prototyper ska fram under oktober.

åtta lager kopparanslutningar, och dielektrikum med låg konstant, ska möjliggöra stora kretsar med höga prestanda. Men även för dem som inte behöver jättevassa kretsar kan processen vara intressant, tror Iain Jackson, chef för LSI Logics teknikmarknadsföring. Det låga motståndet i kopparanslutningarna gör det lättare för konstruktören att få timingen rätt även i mindre krävande kretsar.

Det är för stora kretsar, på allra minst runt 500 000 grindar, som företagen räknar med att processen ska vara attraktiv. På varje kvadratmillimeter ryms 90 000 grindar.

Vill höja takten

Företagen siktar dessutom på samarbete även framöver, och genom att samordna den personalkrävande processutvecklingen hoppas de kunna lägga sig före marknadsprognoserna i utvecklingen mot högre hastigheter och lägre strömförbrukning i de riktigt stora kretsarna.

LSI Logic, med 7 000 anställda, tillverkar avancerade kretsar främst för kommunikation och datalagring. Företaget tillverkar också kretsar på beställning, och kan då stå för konstruktionstekniker och byggblock åt konstruktören.

TSMC är världens största kontraktstillverkare av halvledare. Bland annat har företaget nio fabriker för kiselskivor med 8 tums diameter, och är på väg att bygga två fabriker för 300-millimetersskivor.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)