JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny skotsk teknik ger effektivare pumplaser

En pumplaser med nästan dubbelt så hög uteffekt som dagens pumplasrar demonstrerades nyligen av ett skotskt optoföretag. Men egentligen siktar företaget på att göra högt integrerade optiska kretsar med en ny tillverkningsteknik.
Skotska Intense Photonics har börjat göra prototypexemplar av en 980 nm pumplaser för erbiumdopade fiberförstärkare med en uteffekt på närmare 500 mW. Optoföretaget, som är en avknoppning från universitetet i Glasgow, utnyttjar en tillverkningsprocess som utvecklats vid universitetet under drygt tio år. Med hjälp av processen hoppas företaget så småningom leda utvecklingen av högt integrerade optiska kretsar.

Kvantbrunnsblandning, quantum well intermixing, som processen kallas, innebär att man kan utnyttja vanliga kiselskivor och först efter den normala tillverkningen förändra vissa aktiva delar på skivan, kvantbrunnar, med hjälp av en värmeprocess, som exempelvis kan baseras på jonbombardering.

Enligt företaget ger processen betydligt högre utbyten och förbättrad prestanda. Därmed menar företaget att metoden kommer att göra det lättare att skapa kretsar med ett antal olika funktioner integrerade på en och samma krets. Målsättningen är att integrera optiska funktioner såsom fotodetektering, routing och förstärkning på en enda krets. Marknaden är dock ännu inte redo för flerfunktionskretsar av detta slag, menar företaget. Därför siktar man på att i första hand ta fram bättre lösningar för existerande DWDM-tillämpningar. Pumplasern är alltså den första DWDM-komponenten som förbättras i väntan på att marknaden för integrerade optokretsar mognar.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)