JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tuffa krav på framtidens kondensatorer

Höga krav på hållbarhet i basstationer placerar torra elektrolytkondensatorer i rampljuset. Särskilt fokuseras intresset på kondensatorer med organisk polymer som förbättrar tillförlitligheten.
- En basstation beräknas ha en livslängd på 20-30 år. Om de lägger av innan dess, måste vi byta ut de felande delarna och det är självklart en kostnad vi vill undvika, säger Lars Avasjö som jobbar med strategiska inköp på Ericsson Radio Systems.

När Ericsson bygger sina basstationer måste de därför kunna försäkra sig om konstruktionen har så lång hållbarhet som möjligt.

Först nu anses branschen få verklig kapacitet att tillverka organiska polymerkondensatorer.

Traditionellt har man använt våtelektrolytkondensatorer. Problemet med dessa är att elektrolyten successivt läcker ut och avdunstar, vilket leder till att livslängden förkortas. Därför har torrelektrolytkondensatorerna blivit ett alltmer intressant alternativ.

Med livslängden i åtanke utvecklade Sanyo torrelektrolytkondensatorn Poscap, som är baserad på en organisk polymer. Kondensatorn har ett lågt ESR-värde, vilket innebär att den har ett lågt inre motstånd. Den tål därmed höga rippelströmmar, vilket ökar livslängden och tillförlitligheten.

Masaki Takemura var nyligen i Stockholm för att diskutera komponentval för framtida basstationer med Ericsson Radio Systems.

- Deras kondensatorer verkar onekligen intressanta. Sanyo är dessutom ett av de få stora företag som kan erbjuda organiska polymerkondensatorer, säger Lars Avasjö.

Vilket företag som kommer att kamma hem en eventuell stororder för behovet i de kommande basstationerna är han dock förtegen om.

- Frågan är fortfarande på förhandlingsstadiet, säger han.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)