JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 60 nya miljoner ger Swats första linan
Smartkort med inbyggt LCD-teckenfönster är produkten som nu lockat en svensk institutionell ägare att satsa 60 miljoner kronor i Stockholmsföretaget Swats.
Pengarna ska räcka till den första produktionslinjen, med en kapacitet på 2-3 miljoner kort per år. När tillverkningen är helt inkörd ska en produktionslinje kunna ge 10 miljoner kort per år, men för att nå dit räknar grundaren Johan Asplund med att behöva ytterligare pengar från kapitalmarknaden. En börsintroduktion planeras om två år.

- Vi måste ha pengar för utvecklingen av nästa generation redan innan vi har fått betalt för produkterna från den första, säger Johan Asplund.

Passiv ny ägare

Den nya delägaren ska spela en passiv roll i företaget, uppger den tidigare huvudägaren Affärsstrategerna, som inte vill berätta vilken den nya ägarinstitutionen är.

Swats har utvecklat ett produktionssätt som företaget vill sälja på licens till de stora smartkortstillverkarna. Men först vill Swats självt skaffa sig kontroll över en egen produktionslinje.

- 66 miljoner kort år 2005 är vår projekterade del av processorkortsmarknaden på 2,5 miljarder kort, säger Johan Asplund.

Till den delen av marknaden hör inte SIM-kort för mobiltelefoner även om dessa också räknas som smartkort.

Den tänkta kundkretsen är världens fem stora tillverkare av smartkort, vilket gör att Swats inte behöver bygga upp någon säljavdelning.

Tanken är att dessa företag själva ska ansvara för tillverkningen, och att Swats ska bygga maskinerna och licensiera tekniken åt dem. Men den egna tillverkningslinjen krävs för att trimma tekniken och visa kunderna att det går.

Kortet är tänkt att användas bland annat som "evighetsbiljett" för flygresenärer.


Alexander Kristofersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)