JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oklart rättsskydd hämmar byggblockshandeln

Läget är oklart när det gäller rättsskyddet för virtuella byggblock till halvledarkretsar. Det bidrar till storföretagens tveksamhet mot nya små byggblocksutvecklare, och hämmar tillväxten på området, tycker Socware och Invest in Sweden Agency.
Tillväxten på marknaden för virtuella byggblock, även kallade IP-block, är inte alls så snabb som den hade kunnat vara, tycker det svenska forskarklustret för system på kisel (Socware) och inom myndigheten Invest in Sweden Agency, ISA. De två organisationerna börjar nu samla jurister och ingenjörer för att reda ut vilka rättigheter utvecklare och köpare av kretsbyggblock egentligen har. Syftet är att sedan kunna ge tips till företagen som utvecklar dem.

- Företag ringer oss och frågar men vi vet ingen de kan vända sig till, säger Rolf Rising på Invest in Sweden Agency.

Gunilla Modén som är jurist inom Ericssonkoncernens moderbolag håller med om att det finns osäkerheter.

- Att handla på en virtuell handelsplats utan att veta vem det är man handlar ifrån skulle vara svårt för många företag, säger hon.

Osäkerheten är kanske främst knuten till rent avtalsrättsliga frågor om vilken support som ingår, och hur eventuella buggar ska hanteras. Men den upphovsrättsliga frågan, ifall delar av konstruktionen kan vara olagligt kopierad och vad som händer i så fall, kommer också in där. Den som köper något i god tro kan också åka dit - att köpa byggblock är inte detsamma som att köpa en cykel.

Onödigt avtalsstrul

Stora kunder köper alltså inte gärna byggblock från små okända aktörer även om produkterna är bra, och därmed blir tröskeln in mot branschen onödigt hög för nya företag. Ett annat bekymmer är att handeln med byggblock, i brist på tydlig lagstiftning, lätt blir förenad med tidsödande avtalsexercis. Handelsplatserna på Internet låter både köpare och säljare skriva under på detaljerade avtal. Och för konstruerande företag är det kanske inte så attraktivt att försöka försörja sig på virtuella produkter när de inte vet vilket skydd deras äganderätt har.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)