JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. National Semi satsar svenskt

När underleverantören Allgon renodlar verksamheten är dotterbolaget Wireless Solutions det första som säljs ut. Köpare är amerikanska halvledartillverkaren National Semiconductor som hoppas dra nytta av de svenska kunskaperna inom trådlösa datanät.
Wireless Solutions vd och grundare Pär Bergsten är mycket glad åt att Allgon beslutat sig för att sälja bolaget. Han känner att han inte fått tillräckligt stöd från sin styrelse.

- Allgons styrelse har toppstyrt och inte vågat ta beslut, säger han.

Han har velat att Allgon skulle sälja dotterbolaget sedan i höstas men har varit förhindrad att tala med spekulanter på grund av andra försäljningsplaner inom koncernen.

Nu är tanken att Wireless Solutions ska bli National Semiconductors utvecklingscenter i Sverige. Sedan tidigare har företaget bara en försäljningsorganisation här.

- Vi i Sverige är duktiga på systemnivån och det är ett bra komplement till kiseltillverkningen, säger Bengt Edlund som är vd på National Semiconductor i Sverige.

3G inte med

Under det senaste året har hans företag köpt in sig i flera företag och gjort om dem till utvecklingscentra. Bland annat holländska Sitel och amerikanska Innocom Wireless som också utvecklar kretsar för radiodatanät.

Köpesumman för Wireless Solutions hamnar på 23,5 miljoner dollar men då ingår inte Wireless Solutions utveckling av Multi Carrier Power Amplifier (MCPA) som är en viktig delkomponent i basstationer för tredje generationens mobiltelefoni. Den delen har förts över till Allgons systemutveckling.

Kvar i företaget blir utveckling av produkter för trådlösa datanät och Bluetooth. Företaget har inte använt National Semiconductors kisel i så stor utsträckning hittills.

- Men tanken är naturligtvis att vi ska göra det i framtiden, säger Pär Bergsten.

Det innebär att företaget kommer att avbryta samarbetet med flera av de leverantörer som de har idag.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)