JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmerbart på väg mot system

Hittills har programmerbara kretsar bara blivit allt större och fått allt mer minne. Den utvecklingen kommer visserligen inte att sluta, men framöver blir systemtänkandet viktigare för tillverkarna.
Det är med inbyggda funktioner som processorer, kodare, avkodare och andra IP-block (intellectual property) - och inte minst konstruktionsprogramvara - som kretstillverkarna kommer att konkurrera med varandra. Det menar Alteras näst högste chef, Denis Berlan.

- Programmerbar logik är den perfekta bäraren av IP-block. Vi som gör programmerbar logik har hittills haft lättare att få kunderna att inse värdet av IP-baserade funktioner än renodlade IP-företag. Framöver tror jag att vi får se mycket mer samarbete mellan IP-bolag och tillverkare av programmerbar logik, säger han.

Har hunnit ifatt

Sett ur halvledarperspektiv har programmerbar logik under de sista åren kommit ikapp resten av industrin, och kretsarna görs i dag med absolut spjutspetsteknik. I Alteras fall betyder det produktion på 300 mm kiselskivor med geometrier kring 0,15 µm och kopparledare.

- Vår huvudleverantör, TSMC, får redan lika bra processutfall på 300 mm som på 200 mm, sex månader tidigare än beräknat. De gör nu testchips åt oss med 0,13 µm-teknik och vi kommer att nå 0,07 µm inom fem år.

Han medger dock att utvecklingen inte kommer att gå med samma fart som tidigare år eftersom programmerbar logik inte längre har några föregångare att lära av.

Drabbade av nedgången

Trots optimismen på lång sikt medger Berlan att Altera i år drabbats ganska hårt av nedgången i halvledarindustrin.

- Förra året växte vi med 66 procent, i år kommer vi att stå stilla eller möjligen backa lite. Prispressen är hård just nu, i synnerhet inom kommunikation. Och eftersom 65 procent av vår omsättning går till kunder inom kommunikation så är det inte så konstigt att vi tar stryk.

- Men vi ser en oerhört intensiv produktutveckling bland våra kunder. Och vi har faktiskt konstruerat in fler kretsar i år än förra året, säger han.

Han pekar på två huvudskäl till att man vunnit fler konstruktörers förtroende i år - det nyutvecklade konstruktionsprogrammet Quartus II och de nya kretsarna Mercury och Excalibur. Båda de sistnämnda är exempel på trenden mot systemtänkande.

- även vår processorkärna Nios har varit väldigt framgångsrik, säger Denis Berlan.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)