JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbare Bluetooth kan skapa splittring

Med fyrdubbel hastighet på sin Bluetoothlänk tänker Infineon kapa åt sig marknaden för överföring av musik och rörlig bild. Men deras nya kretsar är beroende av ett tillägg som inte följer den nuvarande Bluetoothstandarden.
Under Bluetoothkongressen i Monte Carlo presenterade den tyska halvledartillverkaren sin nya kretsfamilj Bluemoon där den största nyheten var en krets som klarar överföring med 4 Mbit i luftgränssnittet istället för 1 Mbit som dagens Bluetooth.

Med lanseringen går företaget före den officiella Radiogruppen inom Bluetooth Special Interest Group (SIG) som arbetar med högre hastigheter för kommande versioner av standarden.

- Våra kunder kräver de här hastigheterna nu, säger Christian Baumgart som leder Infineons kortdistansradiogrupp.

Frågan är dock om den nya kretsen kommer att kunna använda varumärket Bluetooth eller om Infineon till och med bryter mot rättigheterna att använda Bluetoothtekniken genom att använda en egen lösning. Enligt Infineon ska den nya kretsen vara kompatibel med version 1.1 av standarden och bara koppla upp sig med den högre överföringshastigheten när två Bluemoon-kretsar möts. Men bland annat Motorola som är ett av kärnföretagen inom Bluetooth SIG är kritiskt till företagsegna lösningar som påverkar möjligheten för hur olika terminalen kan tala med varandra.

Motorola arbetar tillsammans med Ericsson och flera andra företag inom Bluetooth SIG för att ta fram förbättringar till den befintliga standarden.

I detta arbete finns inte Infineon med, men företaget säger att de föreslagit sin lösning för Radiogruppen.

- Företag kan komma med vilka egna tekniker de vill. Men de kan inte kalla dem Bluetooth, säger Joakim Persson som representerar Ericsson i Radiogruppen.

Radiogruppen är delad i två delar. En som arbetar med förbättringar av den existerande radiodelen och en som arbetar med en ny version av Bluetoothstandarden. Den nya versionen som kallas Bluetooth 2 ska klara överföringshastigheter på minst 10 Mbit/s medan den förbättrade beräknas klara 2 Mbit/s. Den nya versionen ses som ett tilllägg till den existerande standarden och planeras finnas färdig om två till tre år. Joakim Persson är inte orolig att företag som Infineon som går före standarden ska ta ifrån SIGen initiativet när det gäller att ta fram snabbare Bluetooth.

- Jag tror inte att det går fortare för dem än för oss att ta fram nya lösningar. Om det inte är så att de redan har lösningarna framme i labben.

Radiogruppens mål är att priset på version två Bluetooth ska hamna på det dubbla jämfört med version 1.1.

- Vi tror att den standarden blir för dyr, säger Christian Baumgart.

Infineon siktar på att deras krets ska finnas tillgänglig i höst och kosta runt 90 kronor i volym. Det är 20 kronor mer än deras enklaste Bluetooth 1.1-krets.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)