JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Israeler hittar hela vägen fram

Israeliska Bluesoft påstår sig ha en lösning för att kunna bestämma en Bluetoothterminals läge med en noggrannhet på ner till en halv meter.
Utrustning för positionsbestämning är definitivt en av de hetaste trenderna inom Bluetoothsamfundet just nu. De flesta positioneringssystem bygger antingen bara på vilken basstation en terminal är ansluten till eller så beräknas avståndet till basstationen med hjälp av signalstyrkan. Bluesoft lovar dock betydligt större noggrannhet än dessa system, och tekniken har fått bland annat Intel att öppna plånboken och investera i bolaget.

- Ingen annan metod klarar 0,5 meters noggrannhet, säger Gil Sever som är utvecklingschef på företaget.

Att kunna bestämma en Bluetoothterminals läge är viktigt både för tjänster som riktar sig direkt till en användare, som till exempel guidning, och för mer tekniska tjänster som överlämning och arbetsfördelning inom system med många basstationer för Bluetoothkommunikation.

Bluesofts metod utgår från ett system med minst två, gärna fler, sammankopplade basstationer som kommunicerar med en mobil terminal.

I basstationerna sitter Bluetoothkretsar som modifierats både i hårdvaran och i mjukvaran med en speciell algoritm för att beräkna skillnader i den signal som tas emot från den rörliga terminalen. Företaget är dock mycket hemlighetsfullt kring alla detaljer som rör beräkningsalgoritmen.

- Det är den hemlighet som vårt företag bygger på, säger affärsutvecklaren Andris Berzins.

Gil Sever avslöjar dock att tekniken bygger på att mäta skillnaden i fas mellan de signaler som tas emot av de olika basstationerna i systemet. Företaget för samtal med positioneringsgruppen inom Bluetooth SIG om sin teknik men enligt Andris Berzins är det viktigaste att SIGen kommer överens om ett gemensamt sätt att kommunicera en terminals position.

Bluesoft har byggt sitt system kring likaledes israeliska företaget Brightcoms nya applikationsprocessor för Bluetooth som också den presenterades i Monte Carlo.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)