JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Effektivare Blåtand utan handskakning

Möjligheten att snabbt skicka information till passerande i till exempel ett köpcenter har fått Philips Research att skippa tvåvägskommunikationen i Bluetoothprotokollet. I stället används ett överblivet utrymme i radioöverföringen när sändaren söker mottagaren för att skicka information.
Systemet kallas kontaktlös sändning, eller connectionless broadcasting, och finns inte som en del i den existerande Bluetoothstandarden. Men Paul Rankin som är utvecklare på Philips tror att den har goda chanser att bli ett tillägg i kommande versioner av standarden.

Eftersom systemet inte kräver att handskakningsprotokollet körs hinner informationen skickas till en person som bara snabbt passerar en sändare. Dessutom kan en Bluetoothsändare serva hur många mottagare som helst inom ett område.

- Att användaren inte behöver uppge sin identitet i handskakningen är också viktigt av integritetsskäl. Jag tror att människor uppfattar det som väldigt viktigt för att de ska acceptera att ta emot meddelanden, säger Paul Rankin.

Vilken typ av meddelanden som ska accepteras bestäms av programvara i användarens terminal. På årets Bluetoothkonferens i Monte Carlo visade Philips upp ett testsystem där information lämnas på tre olika språk till olika terminaler.

När användaren tagit emot ett meddelande kan han eller hon välja att hämta mer information, kanske via ett mer bredbandigt datanät eller via GSM-nätet.

- Genom att skapa integration mellan näten öppnas en möjlighet för operatörer att ta betalt för olika informationstjänster.

För att klara att ta emot information utan handskakning krävs ändringar i både hård- och mjukvara för Bluetooth men enligt Philips är tanken att kretsarna ska vara helt bakåtkompatibla med version 1.1 av standarden.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)