JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många komponenter når aldrig Sverige

Omsättningen på elektronikkomponenter i ett land har ibland inget att göra med vad som produceras i landet.
Att bena upp vad de svenska komponentdistributörerna tjänar på sin verksamhet är inte längre detsamma som att titta på vilka komponenter som används i landets produktion. Det är framför allt kommissions- och logistikintäkterna som kan ge stora siffror i omsättningen men som på intet vis garanterar att komponenterna ens tar omvägen via Sverige.
En svensk distributör kan få betalt från en komponent-tillverkare trots att kretsarna aldrig når Sverige
Omsättningen som härrör från rena logistiktjänster är i sig inte komplicerad att förstå. Flera distributörer, främst Arrow och Avnet, har ett väl utvecklat logistikkunnande och en stor del av deras svenska omsättning kan kopplas till just sådan verksamhet. Det innebär att företagen köper in de komponenter som exempelvis Ericsson redan gjort upp affären med tillverkaren om, och sedan ser till att de hamnar hos rätt kontraktstillverkare i rätt tid. Således behöver de distribuerade komponenterna i slutänden inte alls hamna hos en svensk produktionsenhet.

Hur kommissionsintäkter hamnar hos olika distributörer, samt hur långvariga de blir, är däremot betydligt svårare att få grepp om. Ett vanligt scenario är att en svensk distributör hjälper till att konstruera in en komponent i en systemtillverkares konstruktion. Därefter får den svenska distributören kommissionsintäkter från komponenttillverkaren under en viss tid, trots att produkten aldrig produceras i landet. Vissa år kan denna typ av kommissionshandel ge mycket stora intäkter för distributörerna.

Svårt spåra jobbet

Ett dilemma i kommissionshandeln är dock att nu när kontraktstillverkarna tar över allt mer av produktionen så har det blivit hart när omöjligt att hålla reda vilken distributör i världen som konstruerat in en komponent. Situationen har ofta lett till tvister, varför fler komponenttillverkare har slutat med kommissioner. Det gäller främst tillverkare av standardkomponenter eftersom dessa är svåra att spåra.

Samtidigt kan man fråga sig varför en distributör skulle anstränga sig att sälja en komponent om intäkterna i form av kommissioner dras in. Jo, en komponenttillverkare kan kompensera sina distributörer på annat sätt, exempelvis genom att ge dem logistikansvar för komponenter som de själva konstruerat in.

Ytterligare ett sätt för distributörerna att tjäna pengar kan vara att hitta projekt. Det innebär att distributören uppmärksammar ett projekt där en viss komponent passar in. Komponenttillverkaren konstruerar då in sin komponent i samarbete med systemtillverkaren, medan distributören får en "hittelön".


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)