JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oroligt i halvledartoppen

Den vikande halvledarmarknaden har möblerat om ordentligt på tio-i-topplistan över världens största halvledartillverkare. Men topptrion med ett överlägset Intel i spetsen är det fortfarande ingen som rår på.
Särskilt är det den fallande efterfrågan på DRAM och en vikande marknad för kommunikationskretsar som lagt krokben för vissa tillverkare. Listan som bygger på statistik över försäljningen under det första halvåret 2001 toppas likt förra året av trion Intel, Toshiba och NEC.

Enligt amerikanska analysföretaget IC Insights som sammanställt uppgifterna har alla företagen på listan gått tillbaka jämfört med förra året. Minst dåligt har det gått för ST Microelectronics som backat med två procent och stigit från en sjunde till en fjärde plats. Sämst på listan går det för Motorola som backar med trettio procent och ramlar från en sjätte till en åttonde plats till följd av nedgången ibland annat mobiltelefonbranschen. även Texas Instruments som tillverkar många kretsar för mobiltelefoner backar kraftigt, men lyckas ändå hålla sin femteplats.

Samsung har drabbats hårt av nedgången i DRAM-försäljning och ramlar från en fjärde till en sjätte plats på listan. ännu sämre går det för minnestillverkaren Micron Technology som ramlar ut från listan till följd av en fyrtio procentig nedgång i försäljningen. Bättre går det i stället för Mitsubishi som är ny på listans tionde plats med en försäljningsminskning på tolv procent.

Sammanlagt har de tio största halvledartillverkarna tappat sexton procent av sin försäljning jämfört med förra året.
 
 
Halvledartoppen första halvåret 2001


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)