JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svårt för Ericsson att ersätta bromet

Ericssons kan få svårt att klara målsättningen att 80 procent av alla nya produkter ska vara halogenfria nästa år.
Enligt Jan Andersson på mönsterkortstillverkaren Viasystems i Norrköping är det uppenbart att Ericsson inte kommer att nå sina miljömål när det gäller halogenfri produktion, det vill säga att få bort de bromerade flamskyddsmedlen som bland annat sitter i mönsterkorten. Ericssons beställningar från underleverantörer inför 2002 indikerar inga större förändringar av produktionen.

- Det finns inga signaler på att en omställning är på gång. övergången till halogenfri tillverkning har inte fått någon större slagkraft, säger Jan Andersson.

Mönsterkortstillverkaren Multeks har Ericsson som sin största kund. Företaget bekräftar att Ericsson kör prototyper och mindre serier med halogenfria kort, men att detta fortfarande utgör mycket liten del av Multeks verksamhet.

Miljöchef Mats Pellbäck Scharp bekräftar att Ericsson inte kommer att klara att komma upp till åttioprocentsnivån på terminalsidan, utan det kommer dröja innan man når dit.

Han anser att bristen på halogenfria material och höga priser är det som hämmar utvecklingen.

- De halogenfria material som finns är väldigt dyra. Det är svårt att göra mobiltelefoner som blir så dyra att folk inte vill köpa dem.

Lennart Björk på Multek instämmer i att materialtillverkarna släpar lite efter när det gäller de halogenfria alternativen. Detta sätter vissa begränsningar på hur många halogenfria kort företaget kan tillverka.

Ericssons centrala miljöavdelning hävdar fortsatt att alla nya produkter som släpps under 2002 kommer att vara halogenfria. Frågan är dock hur stora mängder som det handlar om när man tittar på Ericssons produktion i stort.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)