JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smidig matare spar tid

Svenska Mydata lanserar världens minsta komponentmatare

Mydatas nya komponentmatare tar inte mer än tio sekunder att ladda. Den är extremt liten, fristående från maskinen och kan bytas under körning.
Komponentmataren har döpts efter det latinska Agilis, som betyder graciös och lättrörlig. Det graciösa med Mydatas matare är förmodligen den plog som lyfter upp skyddstejpen som täcker komponentbandet så att plockmaskinen kan plocka upp komponenterna. Det gör att man slipper bekymra sig om att dra bort och rulla upp skyddstejpen, vilket tar både tid och utrymme.

- Att ladda komponentmataren är ett tidsödande moment, som idag tar igenomsnitt en minut per komponentband, säger Mats Magnell, marknadschef på Mydata.
Komponentmataren är bara 15 cm lång och 1 cm bred.

Med Agilis ska det inte ta mer än tio sekunder att ladda komponentmataren, vilket påstås minska omriggningstiden upp till 75 procent. Dessutom är mataren väsentligt mindre och mer lätthanterad än de som finns att köpa idag. Agilis är inte större än 15 cm på längden, 1 cm på bredden samt 3,5 cm på höjden.

Matarens begränsning är att den idag bara kan hantera 8 mm-tejpremsor. Bredare tejper riskerar att komma upp i plocklinjen när de viks upp av plogen.

- Vi har inte hunnit titta på om tekniken kan fungera för bredare tejper ännu, fördelarna med plogen var så stora att vi ville satsa på 8 mm på en gång, säger Mats Magnell.

De minsta komponenterna som Agilis kan hantera är 0201. De största är komponenter som ryms på 8 mm-tejpen.

ABB blir pilotkund

Förutom själva komponentmataren består Agilis även av en ny magasinmodell som väger mindre och är mer ergonomisk än Mydatas andra magasin. Till dessa kommer ett system med korgar som placeras i magasinen. I korgarna sitter i sin tur komponentrullarna. Korgarna ska göra det lättare att byta och flytta runt rullarna.

Första företag som satsar på Agilis blir ABB Automation som får sin utrustning installerad i veckan.

- Ett flexibelt magasinsystem och enkel komponentmatning är en stor fördel när man kör korta serier i små volymer som vi gör, säger Johan åkerlund på ABB Automation Products.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)