JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson Microelectronics styckas

Ericssons halvledarsmedja, Ericsson Microelectronics, delas nu upp i tre självständiga aktiebolag, en åtgärd som ser ut som en förberedelse inför en försäljning av hela eller delar av verksamheten.
- Vi gör det här för att optimera verksamheten och för att underlätta eventuella samarbetsdiskussioner, säger företagets informationschef Elisabet Järstrand.
 
- Förändringarna påverkar inte det operativa arbetet.
 
Att det skulle vara en förberedelse inför en försäljning som bland annat Finacial Times och Dagens Industri spekulerat om, vill Elisabet Järstrand inte kommentera.
 
De tre nya företagen, som alla kommer att ledas av nuvarande vd:n Bo Andersson, blir Ericsson Microelectronics, Ericsson Optoelectronic Products och Ericsson Power Modules.
 
Ericsson Microelectronics tar hand om halvledartillverkningen inklusive Bluetooth- och radiomoduler, medan Optoelectronics får optokomponenterna och Power Modules de små kretskortmonterade kraftmodulerna.
 
Bolagen blir operativa från den 15 oktober. Förhandlingarna med facken om hur personalen ska fördelas är fortfarande inte avslutade.
 
Ericsson Microelectronics är precis som sina kollegor drabbade av den allmänna nedgången inom halvledarbranschen och företagets omsättningen kommer att minska i år. Som en konsekvens av detta sades 250 personer upp i början av maj. Ytterligare 140 anställda i Kalmar liksom 150 i Kista varslades den 23 augusti.
 
- De första 250 är överförda till ett stödprogram som vi driver ihop med Proffice. För det senare varslet pågår fortfarande förhandlingar med facket, säger Elisabet Järstrand.
 
Uppdelningen i tre bolag är ett led i den renodling som inleddes av förra vdn Sigrun Hjelmquist i och med försäljningen av kraftelektroniken till Emerson i april i fjol. För rätt precis ett år sedan, i september i fjol, avyttrades även distributionsdelen till Eurodis.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)