JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Omvandlar fler signaler snabbare

Brittiska RF Engines har utvecklat en digital signalbehandlingsarkitektur som kan hantera upp till 1 024 realtidssignaler vid hastigheter betydligt över 100 MHz och med bättre kvalitet än Fourieromvandling.
En teknik som i alla avseenden slår Fast Fourier Transform, FFT, och som utklassar dagens spektrumanalysatorer har presenterats av nystartade RF Engines, som siktar på att licensera ut sin patenterade teknik till systemföretag. Tekniken, som kallas "pipelined frequency transform", PFT, kräver betydligt mindre hårdvara samtidigt som den är upp till 20 gånger snabbare än FFT.
 
Enligt företagets chef och PFT-teknikens uppfinnare John Lillington ger PFT samma utsignal som en hel uppsättning filter. Medan det krävs 16 384 filtermoduler för att filtrera 16 000 kanaler med konventionell teknik, klarar PFT detsamma med bara 14 filter.
 
Tack vare att en enda krets på detta vis kan ersätta en hel trave digitala frekvensomvandlare eller en massivt parallell FFT-implementering räknar företaget med att den totala systemkostnaden och energiförbrukningen ska minska med upp till 50 procent, samtidigt som prestanda förbättras.
 
En implementering av tekniken på fyra FPGA-kretsar sägs kunna hantera signaler med över 100 MHz bandbredd, vid åtta bitars upplösning och få ut 1 024 kanaler med skarpa filterkriterier.
 
RF Engines har en rad olika tillämpningar i sikte för sin teknik. Förutom uppenbara instrumenterings- och försvarstillämpningar tittar företaget även på kommunikationstillämpningar eftersom PFT-tekniken är väl lämpad för en hel rad kommunikationsprocesser, framför allt OFDM-avkodning.
 
OFDM är den typ av kodning som utnyttjas vid digitalradiosändningar och den kan även komma att bli den kodningsteknik som väljs för framtida mobiltelefongenerationer.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)