JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optokomponenter direkt i CMOS

Brittiska Mesophotonics, nyavknoppat från Southampton University, lovar optiska komponenter som är tre till fyra gånger mindre och billigare än dagens. Detta tack vare att företagets fotoniska kristallteknik är helt kompatibel med CMOS-teknik.
- Medan konventionella komponenter mäter cirka tre gånger en centimeter kommer våra att mäta 100 gånger 100 µm, säger Greg Parker, professor i fotonik vid Southampton University i södra England.

Han har just startat Mesophotonics, det senaste fotonikföretaget att knoppas av från universitetet.

Med hjälp av fotonisk kristallteknik siktar Mesophotonics på att ta fram kiselkompatibla vågledarkomponenter. Detta har varit professor Parkers huvudsakliga forskningsområde under ungefär åtta år och nu var det dags att omsätta forskningen i praktiken.

- Just nu är marknaden inte mogen för vår teknik, men det kommer den att vara när vi är redo att börja lansera produkter, säger han.

Företaget har säkrat 2,8 miljoner pund i finansieringsstöd för de kommande två årens utvecklingsfas från teknikinvesteringsbolaget BTG.

- Om två år räknar vi med att kunna visa upp de första komponenterna. Om vi sedan får ytterligare finansiering planerar vi att börja tillverka provexemplar om tre år och ha full tillverkning igång om fyra år.

Tre komponenter ska tas fram i första hand - kopplingskomponenter för DWDM-system, en vågledarlaser och en dispersionskompensator. Samtliga kan tillverkas med konventionell CMOS-teknik i vanliga halvledarprocesser.

Mesophotonics teknik innebär i korthet att hål etsas i kristallmaterial med lägre brytningsindex än kisel, som idag utnyttjas i vissa vågledarkomponenter. Lägre brytningsindex innebär att det är lättare att få in ljus i kristallstrukturen, som därmed kan hantera mer ljus, vilket i sin tur gör komponenterna effektivare.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)