JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. - Vändningen i verktygsbranschen blir tydlig före sommaren

Även i en lågkonjunktur finns det många konstruktionsprojekt. Så även om kunderna har ont om pengar så köper de konstruktionsverktyg. Verktygsleverantören Mentor Graphics fortsätter att anställa folk, och chefen Wally Rhines hävdar att botten är nådd.
Just nu avhålls Mentor Expo, verktygsleverantören Mentor Graphics årliga svenska kundevenemang, för tionde gången i rad. Drygt 400 konstruktörer - de flesta från Ericsson - väntas närvara, bland annat för att träffa Mentorchefen Wally Rhines. Trots konjunkturen tycker han att läget är gott.
 
- Visst drabbas även vi när kunderna har ont om pengar. Många kunder skjuter upp investeringsbesluten, och konsultsidan har minskat.
 
- Men verktygsindustrin är anticyklisk. Många av våra kunder satsar hårt på att konstruera sig ur sina problem. Det finns minst lika många konstruktionsprojekt som tidigare, säger han.
 
- Inom trådlöst så kommer volymerna att öka inom kort, även om prispressen är hård. På pc-sidan likaså. När det gäller infrastruktur finns tydliga investeringsbehov, men operatörerna har så ont om pengar att det är svårt att se när investeringarna kommer. Halvledarsidan är värst drabbad - där är överkapaciteten enorm och den blir inte bättre av övergången till 300 mm kiselskivor.
 
Han ser en tydlig trend mot kostnadsreducerande projekt, alltså omkonstruktioner som ska göra äldre produkter billigare att producera. Här är kundintresset som störst just nu, vilket passar bra i lanseringen av Test Kompress, ett verktyg för konstruktion för testbarhet som beskrevs i förra numret av Elektroniktidningen. Det kostar visserligen ett par miljoner dollar i inköp, men det motiverar Mentor med att kunderna inte behöver köpa nya testare, vilket är ännu dyrare.
 
Stor tillväxt visar sig också inom verktyg för kretskort, som tidigare varit en ganska stillastående marknad. Här krävs nya verktyg som kan hantera brus och överhörning, nya kapslar och inte minst bibliotekshantering.
 
- Flera kvartal i rad har vi dubblerat vår orderingång här. Totalt växer denna marknad numera med 20 procent per år från att tidigare inte ha vuxit alls.
 
Han ser också en trend mot ökad kvalitet på verktygen. Konstruktionsprogramvara kan aldrig bli helt buggfri, men mängden fel har minskat, enligt Rhines.
 
- En orsak är att vi sedan några år tillbaka gör interoperabilitetstester med verktyg från våra huvudkonkurrenter Cadence och Synopsys. Vi kontrollerar att våra verktyg fungerar tillsammans med deras. Vid två tillfällen har vi skjutit upp lanseringar på grund av fel som vi hittat i dessa tester.
 
Under lågkonjunkturen har Mentor fortsatt rekrytera folk, om än inte i samma takt som tidigare. Förra kvartalet anställde man 150 personer, bland dem några handplockade topptalanger som enligt Rhines bara går att rekrytera i tuffa tider.
 
- Under sista året har vi också lanserat fler produkter än våra huvudkonkurrenter Synopsys och Cadence tillsammans. Vi måste förstås ha personal nog för att sälja dem och stödja våra kunder.
 
- Botten är nådd. Senast under andra kvartalet nästa år kommer tillväxten att bli tydlig, säger han.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)