JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wavium kompletterar CWDM-utbudet

På Networks Telecom lanserar svenska optoföretaget Wavium ett komplett system för operatörer av fiber i stadsnät. Systemet sägs öka kapaciteten och flexibiliteten i nätet, samtidigt som det är billigare, mer kompakt och säkrare än dagens alternativ.
- Vårt system fick väldigt mycket uppmärksamhet av både operatörer och nätprojektörer på mässan, säger Carl Wickman teknisk chef på Wavium och en av grundarna.
 
Tidigare har företaget visat upp hjärtat i sitt system - en 16x16-portars korskopplare kallad WX1000 - men det är först nu som en helhetslösning lanserats. De två nyheterna som adderats är den första riktiga versionen av styrsystemet Wavemaster samt multiplexern/demultiplexern CX1000.
 
Wavemaster är ett intelligent styrsystem som kan reservera och allokera våglängdskanaler i realtid, samt också ge förslag på alternativa vägar genom nätet. Tillsammans med det nya styrsystemet kan WX1000 styra fibernätet, tilldela bandbredd, sköta skydd samt ta ner och sätta upp nya länkar.
 
- Grävs en kabel av så märks det inte, eftersom trafiken dirigeras om direkt, säger Carl Wickman.
 
Det nya styrsystemet gör även att man kan sätta upp nya förbindelser i nätet på distans, istället för att skicka ut personal till platsen som idag.
 
CX1000, som också är tänkt att samexistera med WX1000, ger möjlighet att använda CWDM-teknik (Coarse WDM) i nätet. CWDM är en betydligt billigare teknik för våglängdsmultiplexering än den idag mer vanliga DWDM-tekniken, eftersom CWDM har längre avstånd mellan våglängderna. CX1000 har 2 x 4 portar och gör att man kan skicka upp till fyra våglängder på vardera 2,5 Gbit/s över en fiber.
 
- CWDM-tekniken kostar omkring hälften per kanal, jämfört med dagens DWDM, säger Carl Wickman.
 
I dagsläget finns det, enligt Carl Wickman, flera operatörer och nätprojektörer som är intresserade av det nya systemet. Men ännu så länge vill han inte avslöja några potentiella kunder.
 
Planen är att WX1000 med det nya styrsystemet ska finnas i serieproduktion till årsskiftet, medan CWDM-tillägget kommer någon månad senare.
 
- Just nu sitter vi i slutförhandlingar med några kontraktstillverkare. Avtalen ska vara klar inom någon vecka, säger Carl Wickman.
 
Under nästa år planerar Wavium dessutom att komma med nästa generation korskopplare som har än fler portar. Den kommer främst att fungera som uppsamlingsnod för att koppla mot andra nät.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)