JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lumentis håller tidsplanen

För ett år sedan startade svenska Lumentis. På dagen ett år senare demonstrerar man sin första produkt på Ecoc-mässan i Amsterdam.
- Mässan har gått jättebra och vi har hållit vår utstakade tidsplan. Nu har vi runt tio kunder att följa upp, samt ett antal partnerskapsförfrågningar att ta ställning till, säger Anders Lundberg, vd på Lumentis.
 
Upprinnelsen till företaget var att man såg ett stort behov av att kunna ansluta fjärrnät till stadsnät, så att operatörerna effektivare kan nå sina slutkunder. Och utgångspunkten har från början varit att ta fram en DWDM-lösning för stadsnät som inte kräver optiska förstärkare.
 
- Vi har tagit fram en ny nodarkitektur som minimerar förlusterna i fibern. Det gör att vi kan få in två till fyra gånger mer trafik i en fiber, jämfört med dagens DWDM-lösningar för stadsnät.
 
Lumentis utrustning stöder upp till 40 våglängder per fiberpar, eller 80 våglängdskanaler per ring, och den finns att få i två storlekar. En mindre, Mentis 300, som sitter i mindre accesspunkter som en add-drop-nod, samt en större, Mentis 3000, som med stor kapacitet länkar stadsnäten till större regionala ringar eller långdistansnät. Mentis 3000 kan dessutom bestyckas med en optisk korskopplare som kan styra om kapaciteten i nätet till de delar som för tillfället har störst bandbreddsbehov.
 
En central del i systemet utgör också transponderkorten som konverterar kundens eller abonnentens trafik till våglängder. Transpondern kan ansluta trafik med olika bithastighet, exempelvis Gigabit Ethernet, IP-trafik, video och teletrafik, men också övervaka kvaliteten hos signalen oberoende av trafiktyp.
 
- Målet är att vi inom sex månader ska har en till två referenskunder som kör våra produkter, säger Anders Lundberg.
 
Företagets potentiella kundbas är bred men främst siktar man på relativt stora operatörer med tillgång till långdistansnät som nu har behov av att snabbt bygga ut stadsnät för att koppla upp abonnenter för att generera intäkter.
 
Tanken är att systemet ska börja serietillverkas framåt jul och att man framöver ska tillverka mellan 500 och 1000 system om året. Vilket företag som Lumentis knutit till sig för slutmontering vill Anders Lundberg dock inte avslöja.
 
- All optisk slutmontering gör vi i egen regi, däremot gynnar vi svensk elektronikindustri genom att välja ett Stockholmsbaserat företag för den övriga slutmonteringen.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)