JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Infineon förlorar fem miljarder per kvartal

Tyska Infineon avskedar 5 000 personer och inför korttidsarbete. Men vi klarar krisen, säger chefen Ulrich Schumacher.
Krisen har inte utlösts, men väl förstärkts, av terrorvågen i USA, som drar ner efterfrågan på elektronikspäckade industri- och konsumentprodukter till jul, inte minst datorer. Tyska branschbedömare tror att uppgången flyttats minst ett halvår framåt.

Av den senaste resultatrapporten från den 30 juni dras slutsatsen att Infineon förlorar 5 miljarder kronor per kvartal. Med den takten förbrukas det kapitaltillskott, som sommarens nyemission gav, på nio månader.

Korttidsvecka och avveckling

Diverse analytiker, bland annat i Dresdner Bank, befarar att Infineon ska hamna på obestånd. Diskussionen har föranlett chefen Ulrich Schumacher att gå ut och påpeka att företaget har en outnyttjad kreditram på tio miljarder kr. För stunden reagerar man med korttidsvecka vid Infineons tyska fabriker. Vidare avvecklas 5 000 av 29 000 anställda. Det påskyndas med minifallskärmar i form av 1,5 extra månadslöner per anställningsår för den som slutar i och med november. Slutdatum 31 december ger 1,25 gånger pengarna.

Men något produktionsstopp blir det inte. Världsmarknadspriserna är visserligen extremt låga, 11 - 13 kr för ett DRAM på 128 Mbit, men det är trots allt aningen högre än de rörliga kostnaderna i intervallet 10,50 - 12,75 kr. De totala kostnaderna är dock tre gånger så höga. Därav jätteförlusterna.

Ett kostnadssänkningsprogram på 10 miljarder kr genomförs nu och planerade investeringar på 24 miljarder kr bantas till 9 miljarder.

Skulle Infineon komma i knipa är det i första hand ett bekymmer för Siemens som fortfarande äger 51 procent av aktierna.
 
Lars-Gunnar Larsson


Redaktionen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)