JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Massiv beräkningskraft på liten yta

Åtta 1,1 GHz-processorer i en modul på 85x85 millimeter. Det är byggblocket i IBMs nya högprestandaserver p690. Kommunikationen är växlad och inbyggd på chipsen.
IBMs processormodul består av fyra Power4-chips med dubbla processorkärnor. Dessa kan prata parvis med varandra i 62 Gbyte/s. Samma växlade hastighet gäller mellan modulerna, upp till fyra stycken, motsvarande 32 processorer.
 
IBM lyckas med sin nya arkitektur att få beräkningsprestanda att skala upp linjärt med processorfrekvensen jämfört med sin tidigare arkitektur. Det nya är att växeltekniken ligger i chipsen i stället för i separata kort. I den tidigare generationens arkitektur skulle en åttaprocessormaskin vara uppdelad i fyra processorkort och fyra växelkort med en sammanlagd yta på en kvadratmeter.
 
- Vi tror att den här arkitekturen är lika trendsättande som superskaläritet var 1990, säger Torbjörn Johansson, teknisk direktör på svenska IBM.
 
I Specs prestandatest är en 16-processors p690 dubbelt så snabb som en 24-processors Sun Ultrasparc 3 på heltalsberäkningar. Den är nära tre gånger snabbare på flyttalsberäkningar och 1,5 gånger snabbare som javamaskin. Testen är enligt IBM utförd med ickeoptimerad programkod från IBMs tidigare serverarkitektur.
 
En p690 med en åttaprocessorsmodul och 8 gigabyte gemensamt minne kostar cirka 4,5 miljoner kronor.
 
Högpresterande Unixdatorer används för tunga beräkningar, stora databaser och stora webbservrar. Eller för att helt enkelt samla många små servrar av olika slag i en enda maskin. Då delar man upp datorn i ett antal separata virtuella servrar.


Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)