JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart kamera hittar felen

Med hjälp av artificiell intelligens vill Photon Dynamics hitta felaktiga kretskort. Produkten, AIMS, använder visuell inspektion. Bilder av de färdiga korten jämförs med bilder på hur det borde se ut, och om något är alltför avvikande - exempelvis komponent som saknas eller hamnat snett - slår AIMS larm.
AIMS kombinerar två AI-tekniker, regelbaserad slutsatsdragning och neurala nät. Fördelen med regler är att de är exakta så att programmet kan visa användaren precis varför ett visst kort har underkänts. Nackdelen är att det är svårt att konfigurera sådana system. Neurala nät däremot lär sig själva genom att man visar systemet godkända och underkända kort. De lär sig också kontinuerligt under drift och blir, likt en mänsklig inspektör, bättre och bättre på att urskilja felaktiga kort.

Ursprungligen utvecklades AIMS av amerikanska försvaret, som ville ha tekniken till att hitta flygplan, stridsvagnar och liknande på flygfoton. Photon Dynamics har vidareutvecklat den för civilt bruk, och bland köparna så här långt finns IBM, Lucent och Flextronics


Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)