JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Agilent före Optillion med 10 Gbit

Agilent blir först med en optisk sändtagare för 10 Gigabit/s Ethernet som är anpassad till industrins formfaktor Xenpak. Därmed sätter företaget press på svenska Optillion som ännu inte har produkter framme.
- Vi har arbetat fram formfaktorn Xenpak tillsammans med bland annat Agilent så vi har hela tiden vetat att de skulle komma med liknande produkter, säger Optillions vd Patrik Evaldsson.
 
Både Optillions planerade och Agilents första sändtagare för Xenpakformfaktorn arbetar med våglängden 1 310 nm och har en räckvidd på 10 kilometer. De är anpassade efter den föreslagna IEEE 802.3ae-standarden för 10 Gigabit/s Ethernet som ska godkännas under nästa år. Xenpak är en överenskommelse mellan 22 tillverkare som bland annat innebär att deras sändtagare ska ha samma elektriska gränssnitt och samma storlek för att lättare kunna bytas mot varandra i kundens utrustning.
 
Patrik Evaldsson tror att Optillion kommer att ha en bra chans trots starka konkurrenter som Agilent.
 
- Vår styrka är att vi tillverkar våra egna optiska komponenter.
 
Bland dessa finns en kantemitterande indiumfosfidlaser som ska tillverkas i företagets fabrik som är under uppbyggnad. även Agilent använder en egenutvecklad laser. Den är enligt företaget direktmodulerad vilket innebär att den behöver färre externa komponenter och klarar sig utan extern kylning.
 
Optillion planerar även en sändtagare för 10 Gigabit/s Ethernet som ska arbeta med våglängden 1 550 nm på upp till 40 kilometers avstånd.
 
- Vi räknar med att det blir hårdare konkurrens på marknaden för 10-kilometersprodukten än för 40-kilometersprodukten, säger Evaldsson.
 
Att företaget ändå först presenterar en produkt för 10 kilometers räckvidd beror enligt Evaldsson på att kunderna kommer att vilja köpa båda typerna av sändtagare från samma leverantör.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)