JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teradyne och Genrad: Agilent är målet

- Det är en fördel vid fusioner om de båda företagen har en gemensam yttre fiende. Teradyne och Genrad har en sådan, nämligen Agilent, säger Teradynes Robert Dutkowsky.
Teradynes köp av Genrad blev formellt klart veckan före Productronica, och de båda företagen har på bara några dagar möblerat om sina montrar för att visa att de numera är ett. Genrad har införlivats med Teradynes division för kretskorts- och inspektionsutrustning och Robert Dutkowsky, som var vd för Genrad, har utnämnts till chef för divisionen.

- Produktlinjerna kompletterar varandra väldigt bra, till exempel har Genrad utrustning för röntgeninspektion medan Teradyne är bra på optisk avsyning. När vi pratar med våra stora kunder tycker de att sammanslagningen var en självklarhet, säger Dutkowsky.

I och med sammanslagningen försvinner ett drygt 80-årigt företag (Genrad grundades 1915), men varumärket kommer att finnas kvar på vissa produkter enligt Dutkowsky. I början av nästa år räknar Teradyne med att kunna redovisa mer detaljer om vad som ska hända på produktfronten. När det gäller personalen är det klart att en del kommer att få sluta, men Dutkowsky kunde inte säga hur många.

Vilka konsekvenser affären får i Sverige är fortfarande oklart. Anders Olsson på Teradynes Sverigekontor säger att ingenting är klart ännu, medan Jürgen Sedlacek på Kontest - som har agenturen för Genrad - konstaterar att "förhandlingar pågår".

- Kontest har arbetat med Genrad sedan 1948 och vi vill fortsätta göra det, samtidigt som vi hoppas kunna få ännu mer affärer. Men alla förhandlar med Teradyne just nu och det lär dröja åtminstone några veckor innan något är klart, säger han.

Enligt en undersökning från Prime Research som Robert Dutkowsky hänvisar till är det nya Teradyne näst störst på automatiserad testutrustning med en marknadsandel på cirka 35 procent. Störst är Agilent, som har 44 procent av världsmarknaden.


Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)