JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lättprogrammerat för ATM och IP

Med sin processor för paketbehandling riktar fabrikslösa processortillverkaren Wintegra in sig på kunder som enkelt vill kunna växla mellan IP och ATM i sin nätverksutrustning.
Tanken är att processorn ska finna sin plats i utrustning som ska klara datahastigheter på upp till en gigabit per sekund men som ställer stora krav på pakethantering och möjligheten att styra tjänstekvalitén. Processorn har fått namnet Winpath och bygger på en arkitektur med två korskopplare och fem riskkärnor som det snart tvååriga företaget utvecklat.
 
Processorn ska hantera både klassificering och styrning av datapaket i en och samma krets, men den är uppdelad i två huvuddelar. Styrningen och programmeringen av kvalitén av olika datatjänster sköts av en 64-bitars 200 MHz risc-kärna som företaget köpt in från Mips. Paketklassificering och nätverksfunktioner sköts av fyra egenutvecklade risc-kärnor i en arkitektur företaget döpt till Winncom. Alla fyra kärnorna kör samma instruktioner och den som programmerar Winpath ser en kärna i stället för de fyra. Detta för att göra det lättare att programmera processorn. Uppdelningen av datapaketen på fyra kärnor sker sedan internt i kretsen för att öka beräkningshastigheten och utnyttja parallelliteten effektivt.
 
Processorn levereras med ett färdigt programpaket och stöd för ett stort antal protokoll. Viktigast bland dessa tycker företaget att stödet för ATM och Internetprotokollet (IP) är. Tanken är att en utrustningstillverkar som idag använder ATM enkelt ska kunna konfigurera om sin utrustning för att kunna byta till IP när så krävs. Kretsen kan också byta mellan de två protokollen under gång.
 
Winpath kan bestyckas med minne via två stycken SRAM/SDRAM-gränssnitt. Det går också att stänga av Mipskärnan för att använda en extern processor som värdprocessor, antingen för att få mer beräkningskraft eller för att få tillgång till redan gjorda programvaruinvesteringar
 
Winpath tillverkas i 3,3 V 0,18 µm-teknik hos TSMC och klockas i 166 eller 200 MHz.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)