JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spirea gör WLAN-krets i CMOS

Svenska Spirea har konstruerat en CMOS-krets som klarar samtliga konkurrerande standarder för trådlösa lokalnät. Kretsen innehåller rf-del liksom basband, och klarar såväl 802.11a och b som Hiperlan/2.
Enligt Anders Oldebäck på Spirea är de först med att konstruera kretsar i 0,18 µm CMOS för 5 GHz-bandet.

- Vi har faktiskt inte sett några konkurrenter göra det här. Intersil pratar om att de tänker göra det men har inte visat upp någonting ännu.

Triple Trac heter företagets krets, och den består av en konfigurerbar rf-del som klarar 2,4, 5,2 och 5,8 GHz-banden, samt en programmerbar analog basbandsdel.

- Rf-delen är hårdkodad i två spår, ett för 2,4 och ett för 5 GHz, men resten är programmerbart, förklarar Anders Oldebäck.

Det innebär bland annat att kretsen är förberedd för alternativa moduleringstekniker, till exempel den påbörjade standarden 802.11g som ger bithastigheter på 22 Mbit/s i 2,4 GHz-bandet.

Komplett kretspaket

Spirea har även tecknat avtal med amerikanska Embedded Wireless Devices, som gör de delar som behövs för att de tillsammans ska kunna leverera ett komplett kretspaket för WLAN-standarderna 802.11a, b och Hiperlan/2.

Spireas företagsidé är att utveckla radiokretsar med CMOS-teknologi, vilket tack vare volymen är avsevärt billigare än alternativ som SiGe. Det är kanallängden som styr vilken arbetsfrekvens kretsarna kan ha, och det är först på senare tid att CMOS-tekniken nått dithän att det går att göra radiokretsar för 5 GHz-bandet.

Serieproduktion av Triple Trac beräknas vara igång i början av 2003.


Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)