JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Bort med bromet"

Sverige vill gå längre än övriga EU

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, och Räddningsverket vill förbjuda alla varianter av bromerade flamskyddsmedel.
De anser att Sverige bör gå före de andra EU-länderna och införa ett totalförbud mot bromerade flamskyddsmedel. EU utreder för närvarande frågan om man ska begränsa användningen av polybromerade difenyletrar, PBDE. Kommissionen kommer förmodligen att förbjuda penta-BDE, det ämne som anses skadligast och som granskats mest. Sverige och Danmark vill gå längre och även förbjuda okta- och dexa-BDE.

- Om EU beslutar sig för att enbart förbjuda penta-BDE, kan det bli aktuellt för Sverige att driva frågan vidare, säger Egon Abresparr på Miljödepartementet.

Genom ett eget förbud mot bromerade flamskyddsmedel kan Sverige påskynda beslutsprocessen inom EU och få upp frågan på dagordningen.

Men SNF och Räddningsverket anser att detta inte räcker.

- Vi har inte råd att göra samma misstag som med PCB, som totalförbjöds först efter decennier av diskussioner, säger Mikael Karlsson, vice ordförande i SNF till TT.

På Kemikalieinspektionen anser man att alla varianter av BDE bör avvecklas. Däremot vill man inte ta ställning till ett totalförbund mot alla bromerade flamskyddsmedel idag.

- Det finns flera ämnen som vi inte granskat tillräckligt för att veta om de bör förbjudas, säger Anna Boman på Kemikalieinspektionen.

Hon tillägger att man dessutom måste utreda hur kemikalierna i alternativa flamskyddsmedel påverkar hälsa och miljö.

Många av de stora elektronikföretagen föregår den kommande lagstiftningen och har redan börjat fasa ut bromet ur produktionen. Sony och Toshiba säljer redan nu konsumentprodukter som är helt bromfria. Ericsson har i sin tur penta-, okta- samt deka-BDE uppsatta på sin lista över förbjudna ämnen som ska bort ur deras produkter.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)