JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Windows CE möter Symbian OS
GPRS- och 3G-näten kommer att befolkas av "rika terminaler" eller "smarta mobiltelefoner" som mer liknar bordsdatorer i miniatyr än mobiltelefoner. I denna text kallas de alla för mobilhanddatorer.
Det finns två utvecklingsspår som leder till nästan samma punkt: mobiltelefonen som kompletteras med handdatorfunktioner och handdatorn som kompletteras med telefoni. Microsoft lanserar nu en konstruktion av varje sort. De heter Smartphone (tidigare Stinger) och Wireless pocket PC phone. Huvudskillnaden är kanske att den ena används med en hand och den andra med två. Det är samma operativsystem i båda: Windows CE 3.0.

Nokia och Ericsson har mobilhanddatorer på marknaden under beteckningarna Smartphone och Communicator. De använder Symbian OS. Varken CE eller Symbian är ensamma operativsystem i mobilhanddatorn. De har inte tillräckliga realtidsgenskaper och stöder inte DSPer. Båda behöver ett underliggande realtidsoperativsystem, som till exempel svenska Eneas realtidsoperativsystem OSE.

OSE sitter i samtliga Ericssons 2G-telefoner och i de referensplattformar för 3G-terminaler som licensieras av Ericsson mobile platforms. Det är vad Enea får berätta om var OSE används.

Hårdvaran i en mobilhanddator består av DSPer och styrprocessorer som tillsammans tar hand om telefonsamtal, GSM-protokoll, radiodel, Bluetooth, grafik, och så vidare. Gränssnittet mellan användaroperativsystemet och realtidssystemet består av systemanrop. Windows CE har ett hundratal sådana "krokar till hårdvaran" som tillverkaren av mobilhanddatorn måste implementera för att CE ska kunna fungera.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)